Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie sboru

31. 5. 2010

SDH Týnec u Horažďovic
Okrsek: č.5 - Malý Bor

Rok založení: 1943
Starosta: Jindřich Janeček
Velitel: Bohumil Heřman

Ve válečném roce 1943 se občané Týnce rozhodli, že je nutné založit hasičský sbor. Samotné datum založení se datuje na 12. června 1943. Všichni zakládající členové složili hasičský slib, který zpečetili vlastnoručním podpisem. V prvním roce založení měl sbor 23 členů. Po skončení druhé světové války byl sbor doplněn o další členy, kteří se vrátili z nuceného nasazení v Říši. Zakládající sbor byl vybaven ruční stříkačkou s hadicemi. První cvičné šaty měly světle zelenou barvu. V roce 1954 byly dodány první vycházkové šaty tmavě modré barvy a byla vystavěna hasičská zbrojnice. První motorovou stříkačkou byl náš sbor vybaven v roce 1960, ale již roku 1962 musela být převedena na Slovensko, kde se při povodních využívala na čerpání vody ze zatopených bytů a sklepů. Následně byl náš sbor vybaven přívěsnou přenosnou motorovou stříkačkou PPS 8 s kompletním vybavením. Ta se přetahovala ručně nebo za traktorem. Již od počátku založení sboru se jeho členové starali o svěřenou techniku a stali se jednou z nejčinnějších složek v obci. Účastnili se různých akcí pro zvelebování obce, spolupracovali s místním Sokolem při tanečních zábavách na parketě v prostoru dvora u Šmídů. V rámci udržování své odbornosti se zúčastňovali hasičských cvičení a soutěží. Do roku 1976 jsme patřili do rábského okrsku. V roce 1976 jsme byli přeřazeni do hradešického okrsku č. 5. V roce 1978 nám MNV v Malém Boru přidělil první motorové vozidlo, kterým byl GAZ 69. Ten byl odkoupen od Pohraniční stráže v Sušici. Roku 1983 byla založena kronika sboru, která je vedena dodnes. V roce 2005 byly do sboru přihlášeny první ženy a staly se jeho nedílnou součástí. Na sportovním poli patří družstvo žen mezi nejlepší na okrese a každoročně obsazuje stupně vítězů v okresní soutěži hasičů. V roce 2007 se navíc družstvo mužů i žen stalo vítězem Pošumavské hasičské ligy v požárním útoku, která je pořádaná Okresním sdružením hasičů v Klatovech. Jednu ze soutěží této ligy pořádá i náš sbor. V roce 2008 družstvo mužů dosáhlo historického výsledku. Stalo se okresními šampióny.

 

Jména zakládajících členů SDH

Jan Zemen (první velitel), Jaroslav Bláha, Petr Bláha, Emanuel Raisinger, Josef Janeček, Václav Nováček, Josef Štěpáník, Karel Janeček, František Raisinger, Václav Slivoň, Stanislav Šašek, Václav Vršek, Václav Chmelař, Miroslav Slivoň, Jaroslav Šašek, František Hromádka, František Heřman, Josef Holík, František Brejcha, František Forejt, Josef Hlaváč, František Poustka, Josef Hlaváč a členové, kteří se vrátili z nuceného nasazení v Říši Václav Janeček, Jaroslav Janeček, Josef Kotrba, Karel Šmrha.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

cheap essay writer service r80tva

(Gregorybet, 5. 4. 2023 14:07)


You said it perfectly..
how to write a business essay https://cheapessaywriteronlineservices.com i need an essay written https://studentessaywriting.com

 

 


Portrét